Zdraví a měsíce v čínské medicíně – Květen

Květen je kouzelným měsícem. Vše kvete, otepluje se, lidé vyráží ven a všechno po lehce pochmurných měsících působí o chlup pozitivněji. Čínská medicína apeluje na energetickou harmonii a tento měsíc je podle ní nejvíce ohroženým cang orgánem srdce.

 daisies-712892_1280-2

Asi nikomu není třeba vysvětlovat, že květen je dost možná nejdůležitějším měsícem v čínské medicíně. Koneckonců, srdce je hnacím motorem celého našeho těla a pokud nebude v pořádku, odskáčou to všechny ostatní části těla.

Možná je srdce orgánem měsíce května právě z toho důvodu, že se jedná o máj – lásky čas. Jedná se o období, kdy tak nějak všechno začíná. Tak proč nezačít u zdraví svého srdce?

Trochu paradoxní otázka – proč je důležité mít zdravé a silné srdce?

Dost možná více než jakýkoliv jiný orgán nás drží při životě. Tento 300gramový orgán za jednu minutu přečerpá a okysličí 4-8 litrů krve, odkud ji pak distribuuje do celého našeho těla. Pokud je srdce slabé, některé části našeho těla nejsou správně prokrveny a tím si zaděláváme na velké problémy. 

Dalším důsledkem slabého srdce je jeho přetěžování a tedy i riziko dřívějšího selhání. Představte si sportovce, který má opravdu silné srdce. Jeho silné srdce udeří třeba 50krát za minutu a dokáže tím okysličit krev v celém těle. Oproti tomu slabší srdce někoho, kdo necvičí, musí udeřit stokrát, aby to zvládlo. Samozřejmě se bavíme o klidovém stavu. 

Přirovnal bych to k autu. Jestli pořád silně šlapete na plyn a motor pořád funguje ve vysokých otáčkách, dřív nebo později se prostě zničí. Když ale motor šetříte a jezdíte tzv. na spotřebu, auto se vám odvděčí dlouholetou službou.

Na jaký orgán cang bychom se měli zaměřit v květnu?

Stejně jako pět elementů tvoří svět (dřevo, oheň, země, kov a voda), čínská medicína má k tomu ekvivalentně i pět hlavních orgánů. Květen je měsícem ohně a ten je spojen se srdcem. 

Co udělat pro své srdce?

Byliny

Jasnou volbou určitě musí být hloh, který obecně zlepšuje činnost srdeční svalu a dopomáhá prokrvení celého těla. Pokud máte problémy s tlakem, hloh dokáže bojovat i s tímto. K tomu všemu ještě uklidňuje, což srdci určitě také napomáhá.

Gotu-kola je další možností, protože taktéž vylepšuje činnost cévní soustavy, posiluje imunitu, ale také dodává vitalitu a zvyšuje soustředění.

Co se týče zlepšení a posílení cév, už dlouho se nám osvědčuje jírovec, který zlepšuje oběh, a tak je prevencí před vznikem trombóz. Zlepšený oběh lépe vyživuje tkáně a zlepšuje stav pokožky a vlasů. 

Cvičení

Vím, že je to článek o srdci a ne autech, ale dovolte mi ještě jedno přirovnání. Abyste jezdili na spotřebu, musíte motor někdy pořádně protočit. Stejně to funguje i s tělem – věnujte se nějaké sportovní aktivitě a podpořte tím sílu svého srdce. Jako každý jiný sval v těle i srdce bude postupně zesilovat. Navíc se vám při cvičení budou vyplavovat tzv. hormony štěstí (endorfiny) a dopřát si trochu té šťastné nálady nikdy není na škodu. 

Vnitřní rovnováha

Je už dlouho dokázáno, že stres je tichým zabijákem a ano, ovlivňuje i hlavní orgán našeho těla. Srdce nebude pracovat správně, pokud v těle bude nevyvážená energie. Zkuste se zamyslet nad tím, co vás v životě trápí. Co vám brání ve štěstí? Co pro sebe děláte, abyste našli klid v duši? Nebo snad v srdci?

Podle tradiční čínské medicíny se aktivita srdce zvyšuje mezi 11-13 hodinou. Je pravdou, že je to zrovna ta doba, kdy jsme všichni v práci, ale zkuste srdci dopřát klid, aby udělalo vše potřebné a vám přineslo klid a zdraví.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.