Zdraví a měsíce v čínské medicíně – Červen

Tenké střevo je dost možná mnohem důležitější než si myslíte. Silně ovlivňuje celkové fungování vašeho těla, kvalitu vašeho života, ale třeba i imunitu. Podle tradiční čínské medicíny byste se v měsíci červnu měli věnovat právě tenkému střevu. V tomto článku se dozvíte, proč je tenké střevo tak důležité, jaké jsou vhodné bylinky na tenké střevo a mnoho dalšího.

 close-up-young-womans-hands-slim-belly-2

Proč je tenké střevo tak důležité?

Samozřejmě, že každý orgán v našem těle je důležitý a má svou významnou funkci, ale málokdo tuší, jak důležité je právě tenké střevo.

Tenké střevo se totiž stará o třídění naší stravy do tří skupin. První skupinou je výživa pro fungování našeho organismu. Druhou je tuhá část naší stravy, která “pokračuje dál” a následně je vyloučena. Třetí jsou zbytečné tekutiny a ty jsou vyloučený močovým měchýřem. 

Asi nemusím vysvětlovat, jak důležité je, aby naše tělo pravidelně získávalo důležité živiny, které fungují jako pohon pro celý náš organismus. Když to tedy napíšu zcela přímočaře, pokud nefunguje správně tenké střevo, nebude správně fungovat celé tělo. 

Zároveň tenké střevo funguje jako mikrobiom a sídlí v něm až 70 % naší celkové imunity. 

Na jaký orgán fu bychom se měli zaměřit v červnu?

Stejně jako pět elementů tvoří svět (dřevo, oheň, země, kov a voda), čínská medicína má k tomu ekvivalentně i pět hlavních orgánů dvou typů – cang (plné orgány) a fu (duté orgány). V červnu bychom se měli zaměřit na tenké střevo (fu), které je párovým orgánem srdce (cang), kterému jsem se věnovali v květnu. 

Co udělat pro své tenké střevo?

Byliny

Bylinek na podporu tenkého střeva je dost, a tak jsme vám to ulehčili naší bylinkovou směsí (porcovaná varianta), která kombinuje hned několik prospěšných bylinek jako pelyněk, máta, čekanka či řebříček. Obdobně napomáhají tenkému střevu i naše silné žaludeční kapky. U obojího se vůbec nemusíte bát, že jejich název obsahuje “žaludeční” – funguje to i na tenké střevo. :) 

Skvělou variantou jsou kapky Helmifit, které jsou přímo dělané k pročištění střevního traktu. 

Osvědčenou variantou je i Dračí krev, která se sice často používá vnější cestou k zahojení ran, ale dá se užívat i vnitřně. Kromě svých antibakteriálních, antivirových či protizánětlivých účinků je výborná právě i na tenké střevo. 

Strava

Mohl by tady být seznam toho, čemu všemu se máte vyhnout, ale všichni víme, jak to s takovými doporučeními funguje. :) Nechte to u jednoduchosti. Prostě se zaměřte na to, abyste přijímali lehkou stravu. Ideální je poslouchat své tělo, protože s příchodem léta snad každý z nás začíná pociťovat, že už nemá takovou potřebu přijímat těžkou stravu jako v předchozích chladnějších měsících. 

Jestli chcete vylepšit svou probiotickou kulturu, určitě doporučujeme kombuchu, kefír anebo fermentovanou zeleninu. 

Po jakémkoliv jídle si můžete k podpoře trávení dát třeba bylinkový čaj.

Cvičení

Cvičením snad nikdy nic nezkazíte. Pro tenké střevo je nejlepší cvičení v odpoledních hodinách (13. - 15. hodina), kdy je nejaktivnější. Pravidelné cvičení napomáhá trávení a pokud nejste zrovna typ na cvičení, můžete se alespoň projít třeba do lesa. :) 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.